Läsnäolo ja poissaolojen selvityskäytäntö
Opiskelijan tulee osallistua kaikille lukujärjestyksen mukaisille oppitunneille ja koulun yhteisiin tilaisuuksiin. Oppivelvollisuuslain (1214/2020) 9 §:n mukaisesti opiskelijan huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollinen suorittaa oppivelvollisuuden. Tästä johtuen koulun ja kodin yhteydenpidon tulee olla tiivistä mm. poissaolojen suhteen.
Huoltaja selvittää alaikäisen huollettavansa poissaolot wilmassa. Täysi-ikäinen opiskelija voi tehdä tämän itse.
Lukuvuoden aikaisten poissaolojen kerryttyä yli 50 tunnin, ryhmänohjaaja lähettää opiskelijalle sekä alaikäisen opiskelijan huoltajalle viestin asiasta. Tällä viestillä pyritään siihen, että opiskelija muuttaisi käyttäytymistään ja vähentäisi poissaoloja.
Mikäli poissaoloja kertyy lisää lukuvuoden aikana ja ne ylittävät 100 tuntia, ryhmänohjaaja kutsuu opiskelijan sekä alaikäisen opiskelijan huoltajan palaveriin asian suhteen. Tässä palaverissa tuodaan esille poissaolojen merkitys oppimiselle sekä yritetään löytää keinoja niiden vähentämiseksi.
Jos opiskelijalle kertyy yksittäisen opintojakson oppimisen kannalta liikaa poissaoloja, aineenopettaja keskustelee asiasta opiskelijan kanssa, jotta opiskelija voisi korjata poissaolokäyttäytymistään. Opettaja voi tarvittaessa evätä oikeuden osallistua opintojaksolle, jos poissaolot jatkuvat.
Musiikkilinjan opiskelijoilla on erikseen sovitut opetusajat pää- ja sivuaineen osalta. Näistä ajoista on ehdottomasti pidettävä kiinni. Jos opiskelijalle tulee este, hänen tulee ilmoittaa se tekstiviestillä opettajalle suoraan. Opiskelijan tulee lisäksi sopia nämä ohjausajat niin, etä ne mahdollisimman vähän haittaavat muiden oppiaineiden opiskelua.
Huoltajan wilman käyttöoikeus ei automaattisesti katkea, kun huollettava täyttää 18 vuotta. Opiskelija voi pyytää tätä ilmoittamalla asiasta rehtorille.
Sairastuminen
Mikäli opiskelija sairastuu kesken päivän, hän menee terveydenhoitajan luo. Mikäli terveydenhoitaja ei ole tavattavissa, rehtori tai ryhmänohjaaja voi antaa luvan poistua kesken koulupäivän.
Jos sairaus jatkuu pitkään, opiskelijan etua on se, että hän hankkii lääkärintodistuksen poissaoloajalleen. Tällainen todistus tulee toimittaa koululle. Opiskelijalla on oikeus saada opettajiltaan ohjeita / tehtäviä oppimisensa tueksi.
EDU-merkinnät
Taidelukiossa tiedostetaan hyvin se, että oppimista tapahtuu myös muualla kuin koulussa. Opiskelija voi kertoa tällaisista asioista esim. rehtorille, joka voi merkitä kertyvän poissaolon ns. edu-poissaoloksi. Tällainen merkintö ei kerrytä opiskelijan poissaolokertymää. Tässäkin tapauksessa opiskelijan omalla vastuulla on selvittää poissaolon aikaiset tehtävät ja huolehdittava siitä, että ne tulevat tehdyiksi.
Tällaisia poissaoloja ovat esim.
- osallistuminen koulun opintomatkoille
- osallistuminen koulun edustus- tai esiintymistehtäviin
- osallistuminen ylimääräisiin harjoituksiin
- osallistuminen näyttelyn pystyttämiseen
- osallistuminen tutor- tai oppilaskunnan hallituksen toimintaan
- käynnit opiskelijahuoltohenkilöstön luona, esim. terveydenhoitaja, koulukuraattori, erityisopettaja, opinto-ohjaaja, apulaisrehtori ja rehtori
Taidelukion juhlat ja uskonnolliset tilaisuudet
Yleistä
Opetushallitus on antanut ohjeet (Dno 4/012/2014) artikkelin otsikossa mainitusta asiasta. Ohjeiden taustalla on Eduskunnan perustuslakivaliokunnan, ylimpien laillisuusvalvojien (Valtioneuvoston Oikeuskansleri sekä Eduskunnan oikeusasiamies) sekä Opetushallituksen esittämät kannanotot.
Ohjeen ja kannanottojen mukaan Taidelukiossa toimitaan seuraavasti.
Perinteiset juhlat
- Taidelukio päättää edelleen omista juhlistaan ja niiden sisällöstä
- juhliin voi sisältyä joitakin uskontoon viittaavia elementtejä, mm. yksittäinen virsi, tällaisilla elementeillä varustettu juhla ei ole uskonnon harjoittamista vana se on osa opetusta ja lukion toimintaa
- Taidelukio edellyttää, että kaikki opiskelijat osallistuvat niihin, perustuslakivaliokunta korosti uskonnollisen suvaitsevaisuuden ja moniarvoisuuden huomioon ottamista koulujen toiminnassa, siksi myös eri kieli- ja kulttuuriryhmiä edustavien opiskelijoiden kotoutumisen kannalta on tärkeää osallistua tällaisiin juhliin
Aamunavaukset
- Taidelukiossa ei järjestetä aamunavauksia
Taidelukion arvopohja
Turvallisuus
Taidelukio on turvallinen yhteisö sen yksilöille. Taidelukio ei ole sopiva paikka epäasialliseen kohteluun turvautuvalle. Oppilaitoksessa jokaisen tulee käyttäytyä hyvin ja toisia kunnioittavasti.
Jakamaton ihmisarvo
Toimintamme perustana on elämän ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Ihmisarvon tulee olla loukkaamaton ja luovuttamaton. Opiskelija muodostaa lukioaikanaan jäsentyneen käsityksen perus- ja ihmisoikeuksien taustalla olevista arvoista, keskeisistä perus- ja ihmisoikeusnormeista sekä näitä oikeuksia edistävistä toimintatavoista. Lukio-opetus kehittää arvo-osaamista kannustamalla omien arvojen syvälliseen pohdintaan sekä käsittelemällä julkilausuttujen arvojen ja todellisuuden välisiä jännitteitä.
Luovuus, aloitteellisuus, rehellisyys ja suvaitsevaisuus
Taidelukio tukee opiskelijoiden kasvua yhteistyökykyisiksi, korkeat eettiset, esteettiset ja ekologiset arvot sisäistäneiksi ihmisiksi. Kaikessa toiminnassa korostamme luovuutta, aloitteellisuutta, rehellisyyttä ja sisukkuutta, Oppilaitoksen ylissivistävässä ja taidekasvatuksellisessa toiminnassa haluamme lisätä suvaitsevaisuutta ja inhimillistä tietoisuutta.
Yhdenvertaisuus
Taidelukion toiminnassa edistetään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä demokratiaa ja hyvinvointia. Lukio-opetus on opiskelijaa uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja poliittisesti sitouttamatonta. Osallisuus, toimijuus ja yhteisöllisyys korostuvat kaikessa lukion toiminnassa.
Kasvatusoptimismi
Koulumme toiminnassa korostuu kasvatusoptimismi. Luotamme opiskelijoihin ja tämä tulee ilmi sanoin ja monin teoin. Tarjoamme aktiivisille opiskelijoille, eri vuosikursseille ja opiskelijakunnan hallitukselle mahdollisuuksia saada onnistumisen elämyksiä erilaisten vuodenkiertoon liittyvien tapahtumien järjestämisen myötä. Tarjoamme koulutilat ja -laitteet opiskelijoiden käyttöön säännöllisen koulutyön ulkopuolellakin. Tämä kaikki pohjautuu syvään luottamukseen palkatun väen ja opiskelijoiden välillä.
Oppilaitoksen sisäisen yhteistyön rakenteet – työyhteisösäännöt
Taidelukiolla arjen tulee sujua niin palkatun väen kuin opiselijoidenkin osalta. Oppilaitoksen arvopohjassa on mainittu ja avattu useita oppilaitokselle tärkeitä arvoja ja asioita.
Taidelukion palkattu väki on hyväksynyt sisäisen yhteistyön säännöiksi Taidelukion työyhteisösäännöt. Toimimme niiden mukaisesti ja arvioimme tätä laatukäsikirjassa esitetyllä tavalla.
Oppilaitoksen sisäisen yhteistyön rakanteet – taikkrin pelisäännöt
Oppilaitoksen sisäisen yhtesityön rakenteet – taikkarin pelissäännöt
Taidelukion opiskelijoiden kanssa on sovittu Taikkarin pelisäännöt. Oppiminen ja ylipäänsä oleminen sujuu niiden viitoittamalla tavalla.
Olen taikkarilainen, sillä…
Työskentelyilmapiiri:
Käyttäydyn ystävällisesti, tilanteenmukaisesti ja korrektisti.
Huolehdin omasta hyvinvoinnistani.
Työjärjestyksen noudattaminen:
Teen sovitut työt ja tehtävät annettujen aikataulujen mukaisesti.
Kannan vastuun opinnoistani, laadin opintosuunnitelmani ja noudatan sitä.
En ole turhaan poissa ja selvitän poissaoloni.
Selvitän poissaolojen aikaiset tehtävät ja sovin opettajan kanssa niiden suorittamisesta.
Muistan aina, että päätyöni on koulunkäynti. Ansiotyöt, autokoulu ja muu koulun ulkopuolinen toiminta eivät saa haitata koulunkäyntiä.
Työrauhan ylläpitäminen:
Saavun ajoissa oppitunnille.
Annan työ- ja keskittymisrauhan opiskelijoille ja opettajille.
Kannan omalta osaltani vastuuta opetusryhmän työskentelystä.
Mobiililaitteet
Opiskelija voi käyttää mobiililaitteita oppimisensa tukena, mikäli käyttö hyödyttää oppimista.
Mobiililaitteita ei tule käyttää opetukseen liittymättömään toimintaan oppituntien aikana, sopiva aika tälle on välitunnit.
Mobiililaitteita ei saa käyttää kurssikokeiden tai vastaavien aikana, ellei siihen erikseen ole annettu lupa.
Tapaamisaikojen ja sopimusten noudattaminen:
En ole poissa oppitunnilta ilman kyseisen aineenopettajan lupaa.
Taidelukion opiskelijakunnan huoneen ”tilasäännöt”. Kuva Reima Härkönen.
Noudatan kouluyhteisön jäsenten kanssa tehtyjä sopimuksia ja sitoumuksia.
Teen kurssikokeeni yms. annettujen ohjeiden mukaan ilman ulkopuolista apua.
Noudatan opettajien, muun henkilökunnan sekä terveydenhoitajan kanssa sovittuja tapaamisaikoja, kuten soitto- ja laulutunteja.
Poistun koulusta viimeistään klo 21.30, jotta en aiheuta turhaa hälytystä. Poistuessani koulurakennuksesta varmistan, että ulko-ovi salpautuu kiinni.
Koulumme omaisuus:
Pidän hyvää huolta koulukiinteistön tiloista, irtaimistosta ja siisteydestä.
Huolehdin koulun kulkukortista ja palautan sen rehtorille, kun en sitä enää tarvitse.
Kannan vastuuta koulun laitteista käyttäessäni niitä omalla ajallani.
Jätän koulun tilat ja työvälineet hyvään kuntoon seuraavaa käyttäjää varten.
Seuraan aktiivisesti wilma-sovellusta opiskelujeni tukena.
Huolehdin, että tietokoneluokat ja –tilat ovat rauhallista opiskelua varten, vapaa-aikaa vietän muissa koulun tiloissa .
Annan arvoa toisten työskentelylle. En vahingoita toisten töitä näyttelytiloissa, tietokoneella jne..
Käytän portaita musiikkiopiston puolella, en hissiä.
Huolehdin omista ja toisten tavaroista.
Tupakointi ja päihteet:
En tupakoi koulun tiloissa, koulun piha-alueella, naapuripihoissa enkä koulualueen läheisyydessä.
En ole päihteiden vaikutuksen alainen koulussa enkä koulun tilaisuuksissa.
En tuo alkoholijuomia koulun tiloihin.
Koulumme yhteiset tilaisuudet:
Osallistun koulun järjestämiin tilaisuuksiin (opintomatkat, näyttelyt, konsertit, juhlat) ja kannan myös vastuuta järjestelyistä.
Koulutyötä tukevat, joko opiskelijakunnan tai muutoin aktiivisten opiskelijoiden järjestämät tapahtumat yms. suunnitellaan koulutyön ulkopuolisella ajalla.
Koulutyöhön liittyvät tapahtumat voidaan suunnitella koulutyön aikana ja tällöin hyödynnetään wilman edu-merkintöjä.
Hiljainen tila – Säännöt ja Toimintaohjeet
Tilan Käyttö
Käyttötarkoitus: Tila on tarkoitettu opiskelijoille, jotka tarvitsevat hetken rauhoittumista, lepoa tai hengähdystaukoa ylikuormituksen, ahdistuksen tai paniikkikohtauksen vuoksi.
Käyttötarkoitus: Tila on tarkoitettu opiskelijoille, jotka tarvitsevat hetken rauhoittumista, lepoa tai hengähdystaukoa ylikuormituksen, ahdistuksen tai paniikkikohtauksen vuoksi.
Aukioloajat: Tila on avoinna koulupäivien aikana ja kun tilassa ei ole opetusta.
Käyttöaika: Yksittäinen opiskelija voi käyttää tilaa enintään 30 minuuttia kerrallaan, jotta mahdollisimman moni pääsee hyötymään tilasta.
Käyttäytyminen Tilassa
Hiljaisuus: Tilassa tulee olla hiljaa. Puhelimet ja muut laitteet tulee asettaa äänettömälle.
Kunnioitus: Kunnioita muiden tilan käyttäjien rauhaa ja yksityisyyttä.
Siisteys: Jätä tila siistiksi ja järjestä tavarat paikoilleen ennen poistumista.
Tilassa ei saa ruokailla.
Toimintaohjeet
Hätätilanteet: Jos tunnet olosi erittäin huonoksi tai tarvitset apua, ota yhteyttä koulun aikuiseen.
Varusteet: Tilassa on tarjolla rauhoittumista tukevia välineitä, kuten peittoja, tyynyjä. Käytä niitä tarpeen mukaan.
Palaute: Anna palautetta tilan käytöstä ja ehdotuksia parannuksista Roosalle tai Sari K:lle.
Tilojen ja laitteistojen käyttöön liittyvät pelisäännöt
Taidelukion tiloja ei lähtökohtaisesti anneta yhdistyspohjaisten toimijoiden käyttöön.
Poikkeuksena edelliseen Savonlinnan orkesteriyhdistys ry. ja Savonlinna Big Bänd ry. Perusteluna se, että niiden toiminnassa on mukana Taidelukion opiskelijoita ja tilojen aiempi käyttö ei ole aiheuttanut ongelmia.
Kesäkeskeytyksen ajalla Taidelukion erikoistilat pidetään jatkossa lukittuina, joten niiden vuokraaminen ulkopuoliseen käyttöön ei ole mahdollista. Näitä tiloja ovat bändiluokka, studio ja musiikin atk-luokka. Mikäli Taidelukio opiskelijalla / opiskelijaryhmällä on painavia perusteita näiden tilojen käyttöön, lupa ja avain saadaan Taidelukion rehtorilta.
Savonlinnalaisten oppilaitosten kanssa tilavaraukset tapahtuvat niin, että oppilaitos varaa tilan wilman kautta ja/tai konsultoi Taidelukion koulusihteeriä tai rehtoria. Näitä oppilaitoksia ovat esim. Savonlinnan musiikki- ja tanssiopisto, Savonlinnan Kesäyliopisto (opetustoiminnan osalta, ei yhdistysten), Savonlinnan Lyseon lukio, Ammattiopisto Samiedu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (lista ei ole tyhjentävä).
Jos tilavarauksia on tehty, vuokraajan tulee muistaa, että käyttöoikeus koskee vain nimenomaan varattua tilaa, ei siis Taidelukion muita tiloja. Esim. juhlasalin varaus ei tarkoita oikeutta käyttää opettajainhuonetta esim. taukotilana.
Taidelukion musiikkilaitteistoja ja -välineitä ei lainata koulun ulkopuolisille toimijoille.
Kesäkeskeytyksen aikana musiikkilaitteistoja ja -välineitä ei lainata edes opiskelijoille. Muuna aikoina opiskelijoiden lainaukset ovat mahdollisia ja se tapahtuu panttimaksua vastaan (50,00 €). Panttimaksu palautuu, kun lainattujen välineiden kunto on tarkistettu.
Suunnitelma kurinpitokeinojen käyttämisestä
Savonlinnan Taidelukioon tulee sisältyä myös suunnitelma kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelyistä. Se löytyy tästä linkistä.